top of page
  • Skribentens bildAnna Kubel

Sommarblommor och odlinsplaner 2021

Det är februari och utanför fönstret är det fortfarande vinter, förra året vid den här tiden hade jag precis anlagt 6 odlingsbäddar, är glad att jag inte har såna planer i år och att det jobbet redan är gjort. Jag har odlat sommarblommor i mängder i 3 år nu, hittat mina favoriter, lärt mig hur jag enklast driver upp dahliorna, lärt mig vad jag inte gillar och vilka blommor som får komma tillbaka år efter år men är absolut ingen proffs, har noll ordning bland mina dahliaknölar, misslyckas ofta på vägen och sätter blommorna på tok för tätt. När jag ställde frågan till er på min instagram imorse om ni hade några frågor så fylldes min inkorg, intresset är onekligen enormt vad gäller blommor och det är så roligt att så många gillar att sticka fingrarna i jorden. Frågar ni mig är det världens bästa pyssel, det tar tid (vilket är bra för en snabb människa som mig) och framförallt, utdelningen är fantastisk!!

Så, nu ska jag försöka samanfatta mina planer för i år och besvara de vanligaste frågorna från er.


För att göra det enkelt, här kommer en lista på blommor jag odlar varje år:


Dahlior

Rosenskära

Aster

Sommarmalva

Blomstermorot

Tandpetarsilja

Vallmo

Vädd

Zinnia


Dessa favoriter får alltid hänga med, perfekta som snitt och finns att variera i en mängd olika färger och former. Jag gillar blandningen, men går ofta mot aprikos, ljusrosa, vita och orangea toner. I år har jag slängt in en hel del gult, ljusblått och lila också och tänker att det kommer bli en härlig färgkombo.

Alla dessa förodlar jag inomhus i små krukor, vindruvsaskar eller vad jag kommer över. Det står under växtbelysning och oftast börjar jag skiftet februari/mars. Sätter dock aldrig allt samma dag utan pillar ner lite fröer då och då under mars månad.

Så snart det är lite varmare så får sen alla plantor flytta ut i växthuset, gärna så tidigt som möjligt men jag vill vara säker på att frostrisken är över i växthuset först, det brukar bli i april. Dock så brukar de komma en köldknäpp varje år och då får vi elda ute i kaminen. Jag håller aldrig på och bär in och ut, då skulle de bli ett heltidsjobb för mig som odlar så pass mycket.

I växthuset växer det på sig och blir stadiga, jag toppar aldrig mina blommor eller dahlior utan de växer sig buskiga och kraftiga om de får stå ljust och svalt vilket mina får.

I slutet på maj brukar allt åka ut på friland och det är en sån härlig känsla, för då är det sommar!


Sniglar och tvestjärtar

Många som undrar hur jag håller dessa borta, det gör jag inte, de bor hos oss också och såklart är det tråkigt när man vaknar av att en snigel käkat upp halva blomman men även de skulle bli mitt heltidsjobb om jag skulle hålla alla skadedjur borta från odlingen. Sniglarna brukar gå att hålla undan med hjälp av kaffesump eller ferramol. Det ena mer miljövänligt än de andra.

Tvestjärtarna har aldrig riktigt drabbat mig, de finns men tycker inte de förstör så mycket, kanske bara haft tur?


Favoritdahlior

Så många undrade över vilka mina favoriter är så här kommer några:

Cornel Bronze

Shiloh Noelle

Henriette

Jowey Winnie

Wizard of Oz

Cafe au lait


Sen har jag en så himla fin näckrosdahlia som är laxrosa som INGEN vet namnet på. Ska göra ett nytt försök i år att försöka lista ut vad den heter!


I år kommer jag samla allt odlande på samma ställe, vi har tidigare år haft en odling nere i ponnysarnas hage men de har lärt sig öppna grinden dit och ena ponnyn hoppar!!! över staketet och jag lovar att en shetlandsponny i odlingen är som 10.000 mördarsniglar.

I år har vi även ett planen att placera ett växthus mitt i min blomsterodlingen, tänker sätta en ros där inne som får klättra upp i hela taket i växthuset, tänk ett litet cafebord där, tror det kommer bli alldeles magiskt. Är så pepp på hela den grejen att jag blir helt pirrig!!
Fick också en hel drös frågor ang stengångarna vi har mellan våra bäddar i odlingen. Jag hade först planen att ha gräs eller enbart flis men hittade en hel hög stenplattor som Jasmina ville bli av med som låg och skräpade på deras tomt. Så varje gång jag var där snodde jag med mig ca 40 stycken, det tog några veckor men det var helt klart värt det. Tycker det vart så himla fint och dessutom superlätt att lägga dit. Jag grävde bort grässvålen, la dit täckduk, la ut stenplattorna och fyllde sen med sand och överst flis. Inte alls enligt konstens alla regler men de blev superbra!


Jag har skrivit lite mer ingående om mina favoritsommarblommor här för den som vill läsa!


Nu har vi bara pratat annueller alltså blommor som sås på våren, blommar på sommaren och sedan vissnar och dör på hösten.


I vår trädgård har vi mängder av perenner också, dvs blommor som blommar år efter år. Jag har till exempel skapat en pionrabatt med 8 olika pioner i gångar, ser så mycket fram emot att se hur den blir i år. Förra året blommade endast 2 av dessa och kanske är det just därför man älskar sommarblommorna så mycket för att det ger utdelningen direkt. Pioner och rosor tar tid, men vem har bråttom?


Vallmo

Fick också väldigt mycket frågor om vallmo och hur jag sår denna ljuvliga blomma.

Det finns olika sorters vallmo, vissa är perenner och finns att köpa på de flesta handelsträdgårdar, det sprider sig och blir lätt stora och fina.

Ettåriga vallmon försår jag aldrig, utan jag häller ut fröerna där jag vill ha vallmon, krattar runt lite så det sprids ut, vattnar och lämnar åt ödet, det brukar fungera fint!


Tips på härliga snabbväxande klätterväxter

Klockranka

Luktärt

Rosenbönor

Slingerkrasse


Hoppas ni fick lite inspiration, köp en påse frön och testa vetja, oavsett om du har en hel gård eller bara en liten balkong!


1 198 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hej semester

bottom of page