top of page
  • Skribentens bildAnna Kubel

Mina blomster

Visst längtar man nu?

Jag längtar efter att få börja odla igen, sätta alla dahliaknölar i jorden och peta ner små frön i jorden. Min största hobby och det finns nog ingenting som gör mig så glad som just det där, att planera, vattna, plocka, dofta, äta och njuta. Det är femte sommaren för oss här på gården och jag lär mig fortfarande, långt ifrån fullärd och höftar med de mesta, är absolut inte den nogranna typen och håller mig sällan till planen, små projekt blir oftast gigantiska som min snittblomsodling som blev 5 x15 meter och ett blomsterhav utan dess like. Tycker att det blir roligast så, det behöver inte vara så perfekt liksom.

Jag har lärt mig att jag gillar bäst att odla ute direkt på friland, växthus är bra på våren men blir inte alls sådär lummigt och härligt på sensommaren som jag önskat. Får ofta löss och det blir lätt FÖR varmt där inne trots att vi vädrar och har både fönster och dörrar öppna.

Knepigt de där!


Utanför växthuset har jag planterat 4 rosor som jag ser fram emot växa på sig under åren och klättra upp över väggen. Tills de tagit sig så brukar det hela sluta i en mängd olika krukor med blomster som tycker det är för varmt att stå inne i växthuset.


Jätte Verbena är en favorit, de blir verkligen gigantiska! Fint att ha både i kruka eller i rabatter!
Den 15x5 meter stora odlingen var i maj bara en enda jordhög. Där grävde vi sedan ner 2 långa rader med dahlior, en rad rosenskära och en rad med aster och Zinnia och luktärt. Det blev precis som jag hade tänkt, ett enda blomsterhav och vi bokstavligen badade i blommor hela sommaren. När det gäller Dahlior så har jag märkt att riktigt bra jord är viktigt. Dahlior trivs i mullrik jord och jag brukar blanda planteringsjord och kompostjord och barkmull. Hästbajs är rena guldet och det gödslar jag rikligt med. Jag vet att många hade problem med tvestjärtar förra sommaren som åt av blommorna och bladen och gjorde de alldeles håliga, tyvärr så har jag inga bra tips där då vi verkade vara skonade från det. Vi hade förstås ett gäng i blommorna men de gjorde ingen skada!Jag grävde ner Dahliaplantorna i slutet på maj när risken för frost var förbi, jag förodlade de i krukor i vår tvättstuga från mars för att sedan flytta ut i växthuset någon månad senare innan dom hamnade i jord. Jag läser att alla brukar beskära sina dahlior, jag har aldrig gjort det utan lyckas på något märkligt vis alltid få dem buskiga ändå. Kanske för att jag inte vattnar i början? Eller för att de står svalt. För är det något jag inte vill ha är det jängliga långa dahlior.

Det finns ju en uppsjö olika sorters dahlior och jag har några favoriter förstås och i år har jag skaffat mig några mindre sorter för att blanda ut bland de här som blir superstora!

Just nu sover alla Dahliaknölar gott nere i vår vinkällare, mörkt och svalt.Längtar efter att frossa i buketter som denna med Dahlia, Rosenskära och Luktärt!De här bjässarna växte verkligen i raketfart och jag vill nästan påstå att bara den här plantan gav oss minst 30 blommor den sommaren, sorten heter Shiloh Noelle!I år har vi börjat anlägga en ny blomsterodling, vi ville ha den närmre huset för att underlätta både vattning och njutet. Slippa att hungriga små ponnys rymmer in och käkar upp varenda smultronplanta.

Däremot så tänker jag odla något annat nere i hagen tror jag, inte riktigt bestämt vad än bara!


I år har jag bestämt mig för att jag ska bli bättre på att odla mer ätbart, vi odlar ju redan en hel del men jag vill ha mängder av kronärtskocka, och bondbönor. Drömmen är att va självförsörjande på åtminstone några grönsaker. Lite Mandelman-mini!


Ni får självklart hänga med här under resans gång, tänker att jag ska bli bättre på att dokumentera hur och när jag odlar, vet ju att ni är många här som också vill göra en snittblomsodling i år!


En annan favorit jag förälskade mig i förra sommaren är Sommarmalva, perfekt till snitt och helt galet vackra blommor.


Jisses vad jag saknar tofflor och brunbrända fötter.Tänk att snart går jag här mellan raderna, plockar och fixar, vattnar och njuter! Lever mitt allra bästa liv just precis då!

Hallå, ser ni var härligt? Overkligt nästan att det är såhär vackert, det som nu bara är en leråker!


Får det lov att vara en korg med blommor?


Här har jag listat mina favoritsommarblommor:


Dahlia

Rosenskära

Zinnia

Luktärt

Slöjsilja

Blomstermorot

Sommarmalva

Praktriddarsporre

Vallmo


Vilka är era favoriter?


Hej från mig så länge!
1 979 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Äppelgalette

Morgonsol

bottom of page